Το παρόν άρθρο, στο οποίο θα πραγματευτούμε την έννοια του blockchain, θα αποτελέσει μια εισαγωγή για την αισθητή παρουσία και εφαρμογή που έχει κατακτήσει σε καθημερινό επίπεδο η έννοια του blockchain, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουμε την επικείμενη παγίωση του.

Ας εκκινήσουμε από μια ευρέως γνωστή αφετηριακή έννοια, το κρυπτονόμισμα bitcoin. Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί μια γενικευμένη σύγχυση που υπάρχει όσον αφορά την ταύτιση του bitcoin και blockchain, για την οποία εξαρχής τονίζουμε πως είναι λανθασμένη. Tο blockchain αποτελεί ουσιαστικά την τεχνολογία πάνω στην οποία δημιουργήθηκε το bitcoin καθώς και άλλα κρυπτονομίσματα, ωστόσο η εν λόγω σχέση δημιούργησε παρερμηνεύσεις και οδήγησε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Παγκοσμίως υπάρχει μια ασυμφωνία για την χρησιμότητα του bitcoin, αποτελεί πραγματικά χρήσιμο ή απλώς ένα νόμισμα για παράνομες συναλλαγές-, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι η τεχνολογία του blockchain πάνω στην οποία βασίστηκε χαρακτηρίζεται από επιφανείς  χρησιμότητα και επιφυλάσσεται  να αλλάξει ευεργετικά την καθημερινότητα μας.

Ιστορική αφετηρία αποτελεί το 2008 όταν το bitcoin πρωτοεμφανίστηκε σε ένα white paper, το οποίο εκδόθηκε από ένα ή μία ομάδα ατόμων με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Το white paper ανέλυε ένα καινοτόμο σύστημα άμεσων ηλεκτρονικών πληρωμών χωρίς την παρουσία κάποιας  ενδιάμεσης έμπιστης αρχής.

Το πραγματικά επαναστατικό στο paper ήταν η τεχνολογία στο οποίο βασιζόταν, που ήταν το blockchain. Η τεχνολογία αυτή είναι μία μορφή διαμοιραζόμενου γενικού καθολικoύ ή αποκεντρωμένη βάση δεδομένων που περιέχει όλες τις πληροφορίες για συναλλαγές που έχουν γίνει μεταξύ προσώπων. Όταν λέμε διαμοιραζόμενο και αποκεντρωμένο εννοούμε ότι οποιοσδήποτε  συμμετέχων στο συγκεκριμένο δίκτυο συναλλαγών έχει πρόσβαση στο ιστορικό των συναλλαγών και να το κατεβάσει στον υπολογιστή του.

Παράλληλα, με την εν λόγω τεχνολογία δεν απαιτείται μια  ενδιάμεση έμπιστη αρχή -όπως μια τράπεζα-, καθώς η επιτυχής συναλλαγή συμπιέζεται με τις προηγούμενες σε ένα κρυπτογραφικό block και αποστέλλεται στο υπόλοιπο δίκτυο, και όχι σε έναν κεντρικό server, κάτι που το καθιστά με την σημερινή τεχνολογία απαραβίαστο και αμετάβλητο σε επιτηδευμένη φθορά. Η διαδικασία  δημιουργίας ενός τέτοιου block είναι φυσικά αρκετά περίπλοκη και δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης σε αυτό το άρθρο. Ωστόσο,  για τους φίλους μας προγραμματιστές  αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο συνιστούμε την παρακολούθηση online courses μερικών από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια με δυνατότητα απόκτησης πιστοποιήσεων μέσω της πλατφόρμας coursera, με την οποία και συνεργάζεται το site μας.

Τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά καθιστούν το blockchain  άτρωτο και έμπιστο. Έχοντας ως αφετηρία την κρυπτογραφία που εφαρμόζεται σε κάθε συναλλαγή, προσφέρεται η δυνατότητα του ελέγχου προηγούμενων συναλλαγών, καθώς και την επιβεβαίωση της εγκυρότητας τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πραγμάτωση των συναλλαγών σε ταχύτερους ρυθμούς σύγκριτικα με τους παραδοσιακούς τρόπους, την μείωση του κόστους άλλα και μεγαλύτερη ασφάλεια και διαφάνεια. Όλα τα παραπάνω και όχι μόνο έχουν πείσει μερικές από τις  μεγαλύτερες εταιρίες άλλα και μεγάλους δημόσιους οργανισμούς του εξωτερικού να εφαρμόσουν και να δοκιμάσουν την τεχνολογία του blockchain σε διάφορα ζητήματα που δεν αφορούν αποκλειστικά τις συναλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Hyperledger από την IBM που έχει εφαρμογές σε εταιρείες   του ευρύτερου τραπεζικού τομέα και όχι μόνο. Ακόμη και τα μεγάλα διεθνή πανεπιστήμια όπως το Cambridge προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές και online πιστοποιητικά πάνω στο blockchain και στην εφαρμογή του στην σύγχρονη οικονομία.

Κύριο συμπέρασμα στο οποίο πρέπει ένας φοιτητής αλλά και ένας εργαζόμενος να καταλήξει με βάση τα λεχθέντα είναι ότι η τεχνολογία του blockchain είναι κάτι που θα απασχολεί την καθημερινότητα μας τα επόμενα χρόνια. Η γνώση και κατανόηση αυτής της τεχνολογίας δεν αφορά μόνο όσους είναι κομμάτι του ΙΤ ή του Finance αλλά πολλούς περισσότερους κλάδους και αξίζει κάποιος να καταρτιστεί επί του θέματος, καθώς η γνώση αυτή θα υποστηρίξει  νέους επαγγελματικούς ορίζοντες.

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τα smart contracts μια ακόμη εξίσου  διαδεδομένη εκδοχή του blockchain-, τα οποία γνωστοποιήθηκαν  με την εισαγωγή τους στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων του ethereum και τον άνθρωπο πίσω από αυτό τον Vitalik Buterin.

Οποιασδήποτε feedback θα εκτιμηθεί και άμα σας ενδιέφερε το συγκριμένο θέμα παρακαλώ αφήστε ένα comment και κάντε share το άρθρο και θα ακολουθήσουν και άλλα στο μέλλον.

Βησσαρίων Ράπη
Software Engineer (.NET/Full Stack Web Developer)

Blockchain Certification